smak

Encyklopedia PWN

cytryniec chiński, Schizandra chinensis,
gatunek rośliny okrytozalążkowej z rodziny cytryńcowatych (Schizandraceae), występujący w lasach wielkolistnych Azji Wschodniej (Płw. Koreańskiego, północnych Chin, wschodniej części Rosji, Sachalinu) w strefie klimatu monsunowego;
cytrynowy kwas, kwas 2-hydroksypropano-1,2,3-trikarboksylowy,
związek organiczny, alifatyczny hydroksykwas z 3 grupami karboksylowymi ;
anat. chrzęstny, chrzęstno-kostny lub kostny szkielet wewn. głowy kręgowców;
grupa odmian drzew owocowych, naturalnych mieszańców czereśni z różnymi gat. i odmianami wiśni;
czosnek, Allium,
rodzaj z rodziny liliowatych;
fizjol. odbieranie informacji ze środowiska zewnętrznego i wewnętrznego organizmu ludzkiego i zwierzęcego oraz przetwarzanie jej na wrażenia zmysłowe.
Przeglądaj encyklopedię
Przeglądaj tabele i zestawienia
Przeglądaj ilustracje i multimedia