smak

Encyklopedia PWN

związki org., oligosacharydy o budowie cyklicznej, zbudowane z powtarzających się jednostek D-glukopiranozydowych;
cykoria palona, cykoria prażona,
namiastka kawy, susz z korzeni cykorii podróżnik (siewnej), który poddaje się kolejnemu suszeniu i prażeniu w piecach obrotowych (w temp. 165–200°C), następnie mielony i prasowany;
przyprawa o przyjemnym zapachu, słodkawo-korzennym smaku, otrzymywana przez wysuszenie młodej kory (pozbawionej zewn. warstwy) różnych gat. cynamonowca (gł. cynamonowca cejlońskiego i cynamonowca wonnego), w postaci kawałków lub sproszkowanej;
przyprawa z wysuszonej kory korzybiela białego, o korzennym smaku oraz zapachu przypominającym cynamon, gałkę muszkatołową i goździki;
cynamon goździkowy, kora goździkowa,
wysuszona kora małego krzewu Dicypellium caryophyllatum z rodziny wawrzynowatych (Lauraceae) rosnącego w strefie międzyzwrotnikowej Ameryki Południowej (gł. Brazylii);
bot. mieszaniec pomarańczy słodkiej z poncyrią trójlistkową (pomarańczą trójlistkową), bardzo wytrzymały na mróz (znosi temp. do –20°C);
Przeglądaj encyklopedię
Przeglądaj tabele i zestawienia
Przeglądaj ilustracje i multimedia