smak
Encyklopedia PWN
camembert
miękki, dojrzewający ser podpuszczkowy z nalotem pleśniowym, produkowany z mleka krowiego, pierwotnie we Francji (nazwa od miejscowości Camembert), obecnie także w wielu innych krajach;
[kamãbẹ:r; fr.] ,
cassate
lody uformowane w kształcie półkuli, składające się z kilku warstw o różnych smakach.
[kassạte; wł.],
cheddar
twardy, dojrzewający ser podpuszczkowy z mleka krowiego, o żółtopomarańczowej barwie, odznaczający się łagodnym, lekko kwaskowym smakiem;
[czẹdər; ang.] ,
chlebowiec, Arthocarpus,
rodzaj roślin okrytozalążkowych z rodziny morwowatych (Moraceae) obejmujący ok. 50 gat. drzew, występujących na Cejlonie, w Indiach, południowych Chinach i Azji Południowo-Wschodniej aż po Wyspy Salomona;
wysuszone i utrwalone kwiatostany żeńskie chmielu (tzw. szyszki), zawierające lupulinę (gł. składnik — alfakwasy, zaliczane do żywic chmielowych), używane do wyrobu piwa;