smak

Encyklopedia PWN

camembert
[kamãbẹ:r; fr.] Wymowa,
miękki, dojrzewający ser podpuszczkowy z nalotem pleśniowym, produkowany z mleka krowiego, pierwotnie we Francji (nazwa od miejscowości Camembert), obecnie także w wielu innych krajach;
cassate
[kassạte; wł.],
lody uformowane w kształcie półkuli, składające się z kilku warstw o różnych smakach.
chablis
[szablị; fr.],
wytrawne białe wino burgundzkie z okręgu Chablis;
cheddar
[czẹdər; ang.] Wymowa,
twardy, dojrzewający ser podpuszczkowy z mleka krowiego, o żółtopomarańczowej barwie, odznaczający się łagodnym, lekko kwaskowym smakiem;
chlebowiec, Arthocarpus,
rodzaj roślin okrytozalążkowych z rodziny morwowatych (Moraceae) obejmujący ok. 50 gat. drzew, występujących na Cejlonie, w Indiach, południowych Chinach i Azji Południowo-Wschodniej aż po Wyspy Salomona;
wysuszone i utrwalone kwiatostany żeńskie chmielu (tzw. szyszki), zawierające lupulinę (gł. składnik — alfakwasy, zaliczane do żywic chmielowych), używane do wyrobu piwa;
Przeglądaj encyklopedię
Przeglądaj tabele i zestawienia
Przeglądaj ilustracje i multimedia