smak

Encyklopedia PWN

kiper
[niem. Küper < Küpe ‘kufa’],
specjalista od pielęgnacji i mieszania win;
kiszonki, kwaszonki,
pasze soczyste zakonserwowane naturalnie w wyniku fermentacji lub przez dodanie kwasów org. bądź mineralnych (np. mrówkowego lub siarkowego), a także preparatów fabrycznych (np. Acidol, Ensimax).
kokosowy olej, masło kokosowe,
tłuszcz otrzymywany przez tłoczenie na gorąco i ekstrakcję oczyszczonej i rozdrobnionej w śrutownikach kopry, zawierającej 60–70% tłuszczu, z reguły odkwaszany i rafinowany;
koniak
[fr.],
napój alkoholowy o mocy 40–45%, otrzymywany ze spirytusu winnego, oddestylowanego gł. z białego wina gronowego, niekiedy z dodatkiem bonifikatorów (naturalne substancje aromatyczne, cukier palony), produkowany na ściśle określonych obszarach we fr. dep. Charente i Charente-Maritime, ze ściśle określonych odmian białych winogron, uprawianych na tym terenie i poddanych tam fermentacji na wino, destylowany w określony sposób tamże i dojrzewający przez leżakowanie w dębowych beczkach.
kora Wintera, cynamon magellański, Cortex coto,
przyprawa o zapachu kamfory i palącym, korzennym smaku otrzymywana z kory drzewa zacierpu Wintera (Drimys winteri), pochodzącego z Ameryki Południowej;
Kowalski Władysław, ur. 24 II 1936, Żurawce k. Tomaszowa Lubelskiego, zm. 29 X 2017,
aktor;
farm. ciekły produkt stanowiący mieszaninę związków fenolowych, otrzymywany przez suchą destylację drewna bukowego, o ostrym smaku i zapachu;
zwerbalizowana ocena i interpretacja dzieła muzycznego i/lub jego wykonania dokonywana wg zespołu kryteriów wartości dominującego w danej epoce.
kojarzenie płciowe 2 genetycznie różnych osobników tego samego gat., rzadziej innych gat. lub rodzajów, prowadzące do uzyskania mieszańcowego potomstwa;
kubeba, pieprz kubeba, Piper cubeba (Cubeba officinalis),
gatunek krzewiastego pnącza z rodziny pieprzowatych (Piperaceae), występującego w stanie dzikim na Płw. Malajskim, W. Sundajskich i Molukach, uprawianego gł. na Jawie;
kupaż
[fr.],
kupażowanie,
mieszanie win i destylatów winnych (niekiedy soków) o uzupełniających się cechach w celu uzyskania wyrobu o odpowiednim, zharmonizowanym smaku i właściwej barwie;
związki chemiczne odznaczające się charakterystycznymi właściwościami, m.in. kwaśnym smakiem, zdolnością wywoływania reakcji barwnych ze wskaźnikami (np. barwią lakmus na czerwono), roztwarzaniem wielu substancji;
La Tour du Pin
[la tur dü pę̣]
Patrice de, ur. 16 IX 1911, Paryż, zm. 29 X 1975, Le Bignon-Mirabeau,
poeta francuski;
laktoza
[łac.],
cukier mleczny, C12H22O11,
disacharyd zbudowany z reszt d-galaktozy i d-glukozy połączonych wiązaniem β-1,4-glikozydowym;
Lassally
[ləsạ̈li]
Walter, ur. 18 XII 1926, Berlin, zm. 23 X 2017, Kreta,
brytyjski operator filmowy, pochodzenia niemieckiego;
laurowe liście, liście bobkowe, Folium Lauri,
suszone liście wawrzynu szlachetnego (drzewa laurowego) używane jako smakowo-zapachowa przyprawa do potraw, sosów, konserw, marynat i wódek gatunkowych;
licentia poetica
[łac., ‘swoboda poetycka’],
tradycyjnie przyznawane poezji prawo do umotywowanej względami artyst. swobody w odstępowaniu od obowiązujących w danym języku norm semantycznych, składniowych, gramatycznych, prozodyjnych;
Ligne
[liń]
Charles Joseph de, książę, ur. 23 V 1735, Bruksela, zm. 13 XII 1814, Wiedeń,
pisarz belgijski, tworzący w języku fr.;
likier
[fr. liqueur < łac. liquor ‘ciec’, ‘płynąć’],
słodki i gęsty napój alkoholowy o różnych smakach (miętowy, kawowy, kakaowy, owocowy, kminkowy itp.), zawierający zwykle powyżej 30% cukru i 25–45% alkoholu (zależnie od rodzaju);

Słownik języka polskiego PWN

smak
1. «zmysł pozwalający na rozpoznanie pewnych właściwości przyjmowanych pokarmów»
2. «właściwość rzeczy, najczęściej jadalnych, działająca na ten zmysł»
3. «przyjemność, którą ktoś znajduje w jedzeniu, piciu, czasem w paleniu papierosów»
4. «upodobanie do czegoś»
5. «poczucie piękna, harmonii i elegancji»
6. «to, co jest w czymś najwartościowsze, najciekawsze»
7. «przyprawa do potrawy, napoju itp., nadająca im charakterystyczną właściwość»
8. «wywar z włoszczyzny, z mięsa lub z kości na zupę»

• smakowy • smakowo
Przeglądaj encyklopedię
Przeglądaj tabele i zestawienia
Przeglądaj ilustracje i multimedia