cytrynowy kwas
 
Encyklopedia PWN
cytrynowy kwas, kwas 2-hydroksypropano-1,2,3-trikarboksylowy,
związek organiczny, alifatyczny hydroksykwas z 3 grupami karboksylowymi ;
bezb. kryształy o kwaśnym smaku; temperatura topnienia bezwodnego kwasu cytrynowego 153°C; kwas bardzo rozpowszechniony w świecie roślinnym; w organizmach zwierzęcych jest jednym z przejściowych produktów cyklu Krebsa; otrzymywany gł. przez fermentację niektórych cukrów, dekstryn, melasy; stosowany w przemyśle spoż. (kwasek cytrynowy), włók., poligraficznym (dodatek do farb drukarskich), do wyrobu leków stosowany w postaci cytrynianów; sole kwasu cytrynowego zapobiegają krzepnięciu krwi — cytrynian sodu umożliwia konserwowanie krwi przeznaczonej do przetaczania.
zgłoś uwagę
Przeglądaj encyklopedię
Przeglądaj tabele i zestawienia
Przeglądaj ilustracje i multimedia