piwowarskich

Encyklopedia PWN

drożdże, Saccharomyces,
jednokomórkowe grzyby workowe z rodziny drożdżowatych (Saccharomycetaceae);
Kaczor Kazimierz, ur. 9 II 1941, Kraków,
aktor;
kumys
[ros. < tur.],
kirgiski napój z mleka klaczy lub oślicy (tzw. wino mleczne), fermentowany przez bakterie kwasu mlekowego i drożdże z rodzaju Torula;
piwowarstwo, browarnictwo,
sztuka warzenia piwa, także produkcja piwa w zakładach przemysłowych (browarach), będąca działem przemysłu fermentacyjnego.
ziarno zboża, gł. jęczmienia, poddane kiełkowaniu w celu wytworzenia w nim enzymów, zwłaszcza amylolitycznych (także proteolitycznych i cytolitycznych), które mają zdolność rozkładania skrobi zawartej w ziarnach na cukry proste stanowiące substrat dla drożdży (piwowarskie, gorzelnicze) w procesie fermentacji alkoholowej;
m. powiatowe w województwie śląskim, w Kotlinie Żywieckiej, nad Sołą, u ujścia Koszarawy i nad Jez. Żywieckim, w sąsiedztwie Żywieckiego Parku Krajobrazowego.
Przeglądaj encyklopedię
Przeglądaj tabele i zestawienia
Przeglądaj ilustracje i multimedia