piekarskie

Encyklopedia PWN

wieś w województwie wielkopolskim, w powiecie tureckim (gmina Dobra), w Kotlinie Kolskiej, na lewym podmokłym brzegu Warty.
piec do wypiekania pieczywa;
dział wytwórczości związany z wyrobem i wypiekiem pieczywa (zwłaszcza chleba) sposobem domowym, w piekarniach rzemieślniczych oraz dużych — metodami przemysłowymi;
produkt spoż. (pieczywo) otrzymywany w wyniku wypieku ciasta, stanowiącego jednorodną, plast. masę powstającą przez połączenie mąki z wodą, ręcznie lub mechanicznie wymieszanych, poddanego procesowi fermentacji alkoholowej (drożdżowej) lub mlekowej (bakteryjnej).
drożdże, Saccharomyces,
jednokomórkowe grzyby workowe z rodziny drożdżowatych (Saccharomycetaceae);
w. w woj. podkarpackim (pow. brzozowski, gmina Brzozów), nad Stobnicą;
Przeglądaj encyklopedię
Przeglądaj tabele i zestawienia
Przeglądaj ilustracje i multimedia