parzyć

Encyklopedia PWN

mozzarella
[moccarẹlla],
wł. ser podpuszczkowy, niedojrzewający, miękki, pleśniowy, produkowany z masy parzonej pierwotnie z mleka bawolego, obecnie gł. z mleka krowiego.
orzechowa palma, właśc. kariota parząca, kitul, Caryota urens,
gat. roślin okrytozalążkowych drzewiastych z rodziny arekowatych (palm), rodzimy na subkontynencie indyjskim od Sri Lanki po Nepal i Birmę, rzadko uprawiany w strefie zwrotnikowej jako drzewo ozdobne;
dietetyczny produkt spoż. otrzymywany przez parzenie, zgniatanie, suszenie i często prażenie szlifowanej kaszy owsianej, pszennej, kukurydzianej, ryżowej i in.
pokrzywa, Urtica,
rodzaj z rodziny pokrzywowatych (Urticaceae);
ptyś
[fr.],
ciastko z parzonego ciasta, napełnione bitą śmietaną.
Przeglądaj encyklopedię
Przeglądaj tabele i zestawienia
Przeglądaj ilustracje i multimedia