pokrzywa
 
Encyklopedia PWN
ok. 50 gat. rosnących gł. w strefie klimatu umiarkowanego; rośliny zielne o piłkowanych lub klapowanych liściach ustawionych naprzeciwlegle, z parzącymi włoskami na powierzchni łodygi i liści; łodyga 4-kanciasta; kwiaty drobne, wiatropylne, zebrane w kłosy; w Polsce 2 gat. (inne są zawleczone), gł. pokrzywa zwyczajna, U. dioica (lasy olszowe, ogrody, zarośla), bylina do 1,5 m wys.; liście jajowato-sercowate, czasem jadane jako jarzyna (wit. C, A, K), częściej karma dla drobiu i prosiąt; z liści otrzymuje się też chlorofil oraz produkuje środki do pielęgnacji włosów; pokrzywa żegawka, U. urens, jednoroczny chwast i roślina ruderalna (wysokość do 50 cm); rośliny lecznicze.
zgłoś uwagę
Przeglądaj encyklopedię
Przeglądaj tabele i zestawienia
Przeglądaj ilustracje i multimedia