arekowate (palmy)
 
Encyklopedia PWN
ok. 2700 gatunków, głównie z obszarów międzyzwrotnikowych i podzwrotnikowych (w południowej Europie — karłatka); pień zwykle typu kłodziny (prosty, nierozgałęziony), wysoki i smukły (np. u palmy kokosowej do 30 m wysokości), z bliznami po opadniętych liściach, na wierzchołku z pióropuszem olbrzymich (do kilkunastu m długości), sztywnych, pierzastych lub wachlarzowatych liści; niektóre arekowate mają pokrój krzewów (np. chamerops) lub pnączy (np. rotang); arekowate są najczęściej roślinami jednopiennymi, o kwiatach rozdzielnopłciowych, drobnych, zebranych w duże wiechy lub kolby, zapylanych przez wiatr lub owady; owoc — jagoda lub pestkowiec — u niektórych gatunków bardzo duży (np. u lodoicei nawet do 20 kg). Arekowate mają ogromne znaczenie gospodarcze; dostarczają m.in. owoców (np. palma daktylowa, kokosowa), nasion na olej (np. olejowiec), jadalnej mączki z rdzenia pnia (np. sagownica), soku na wino (tzw. winne palmy), liści na włókno (np. rafia, atalia); wiele arekowatych (np. feniksa, howeę, latanię, liwistonię, palmę królewską) uprawia się jako rośliny ozdobne. Drewno jest lekkie, twarde, elastyczne, odporne na wilgoć, bywa używane jako budulec oraz na sprzęty i narzędzia. W stanie kopalnym arekowate są znane już z górnej kredy.
Ilustracje
Rafia winodajna fot. J. Wolski/Archiwum Ilustracji WN PWN SA © Wydawnictwo Naukowe PWN
Areka katechu fot. K. Świerkosz/Archiwum Ilustracji WN PWN SA © Wydawnictwo Naukowe PWN
Daktylowiec właściwy, Phoenix dactyliferafot. M. Czerny/Archiwum Ilustracji WN PWN SA © Wydawnictwo Naukowe PWN
Przeglądaj encyklopedię
Przeglądaj tabele i zestawienia
Przeglądaj ilustracje i multimedia