rafia
 
Encyklopedia PWN
rafia, igliszcza, palma iglasta, palma bambusowa, Raphia,
rodzaj roślin drzewiastych z rodziny arekowatych (palm), obejmujący 27 gat. występujących w Afryce i na Madagaskarze oraz 1 (R. taedigera) w Ameryce Południowej i Ameryce Środkowej, najczęściej w wilgotnych lasach równikowych, nad brzegami rzek, w miejscach zalewanych lub podtopionych;
wyrasta do 20 m wys.; kłodzina pojedyncza; liście pierzaste, ogromne, o dł. do 25 m; kwiatostany bardzo długie, zwisłe; owoce pokryte dużymi, zachodzącymi na siebie łuskami; rafia włóknodajna, R. farinifera (R. ruffia) ze wschodniej Afryki dostarcza (ze skórki liści) włókna, również zw. rafią; rafia winodajna, tzw. palma winna, R. vinifera (z zachodniej Afryki) — z soku otrzymywanego z kłodziny lub naciętych kwiatostanów produkuje się wino palmowe.
Ilustracje
Rafia winodajna fot. J. Wolski/Archiwum Ilustracji WN PWN SA © Wydawnictwo Naukowe PWN
Przeglądaj encyklopedię
Przeglądaj tabele i zestawienia
Przeglądaj ilustracje i multimedia