orzechowa palma
 
Encyklopedia PWN
orzechowa palma, właśc. kariota parząca, kitul, Caryota urens,
gat. roślin okrytozalążkowych drzewiastych z rodziny arekowatych (palm), rodzimy na subkontynencie indyjskim od Sri Lanki po Nepal i Birmę, rzadko uprawiany w strefie zwrotnikowej jako drzewo ozdobne;
rodzimy na subkontynencie ind. od Sri Lanki po Nepal i Birmę, rzadko uprawiany w strefie zwrotnikowej jako drzewo ozdobne; dorasta do 20 m wys., kłodzina szara, z szerokimi pierścieniami po opadłych liściach; liście do 6 m dł., bardzo charakterystyczne, podwójnie pierzaste, szaro- lub ciemnozielone, o klinowatych odcinkach i nieregularnie ząbkowanym brzegu; kwiaty niepozorne, w długich zwisających do 2,5 m kwiatostanach; roślina dwupienna, zamiera po wydaniu owoców; owoc — drobny, owalny pestkowiec, żółty, pomarańczowy lub czerwony; z naciętych kwiatostanów otrzymuje się sok, który zawiera duże ilości cukrów, służący do wyrobu cukru krystal., miodu palmowego, wina i araku; wykorzystuje się także włókno z pochew liściowych; młode pędy i siewki jadalne (tzw. kapusta palmowa).
zgłoś uwagę
Przeglądaj encyklopedię
Przeglądaj tabele i zestawienia
Przeglądaj ilustracje i multimedia