parzyć

Encyklopedia PWN

bojowe środki trujące o działaniu parzącym;
kafeteria
[hiszp.],
typ popularnej, niedrogiej, samoobsługowej restauracji,
produkt mięsny, wyrób wędliniarski o charakterystycznym, wydłużonym kształcie, sporządzany z peklowanego i rozdrobnionego (krojonego lub mielonego) mięsa gł. wieprzowego, wołowego, cielęcego, oślego, drobiowego, zmieszanego z tłuszczem i przyprawionego w zależności od gatunku, m.in.: solą, cukrem, pieprzem, czosnkiem, cebulą, jałowcem, majerankiem, gorczycą, papryką;
laportea, Laportea,
rodzaj z rodziny pokrzywowatych (Urticaceae) z 23 gat. roślin zielnych, drzew lub krzewów gł. z obszarów międzyzwrotnikowych i podzwrotnikowych;
bojowy środek trujący o działaniu parzącym;
mortadela
[wł.],
wędzona kiełbasa parzona;
Przeglądaj encyklopedię
Przeglądaj tabele i zestawienia
Przeglądaj ilustracje i multimedia