mlecznym

Encyklopedia PWN

lateks
[łac. latex ‘płyn’, ‘sok’],
biała, lepka ciecz (zw. sokiem mlecznym) występująca w różnych częściach roślin kauczukodajnych;
mak, Papaver,
rodzaj z rodziny makowatych;
mlecz, Sonchus,
rodzaj z rodziny astrowatych (złożonych);
zakład przetwórczy przygotowujący mleko konsumpcyjne, konserwy mleczne lub produkty wtórne, jak masło, sery
dział gospodarki związany z produkcją mleka, jego skupem, transportem i przerobem, gł. w zakładach mleczarskich (mleczarniach) na mleko konsumpcyjne, mleczne napoje fermentowane, mleko w proszku, mleko zgęszczone, sery, masło i in.; m. obejmuje także magazynowanie i dystrybucję gotowych produktów.
mlekowiec, brosimum, Brosimum,
rodzaj drzewiastych roślin okrytozalążkowych z rodziny morwowatych (Moraceae) obejmujący 13 gat. drzew występujących w Ameryce Południowej i Ameryce Środkowej, gł. w wilgotnych lasach równikowych;
Przeglądaj encyklopedię
Przeglądaj tabele i zestawienia
Przeglądaj ilustracje i multimedia