masy
Encyklopedia PWN
jesiotrowate, Acipenseridae,
rodzina ryb z rzędu jesiotrokształtnych;
Juana Inés de la Cruz
poetka meksykańska; gł. przedstawicielka hispanoamer. literatury okresu baroku;
[huạna inẹs de la krus] ,
właśc. Juana de Asbaje y Ramírez , ur. 12 XI 1651, San Miguel Nepantla, zm. 17 IV 1695, m. Meksyk,
kajmak
pot. masa cukiernicza (kajmakowa) sporządzana z mleka lub śmietanki, cukru, masła, wanilii lub czekolady, kakao, kawy, karmelu; stosowana m.in. do przekładania tortów i ciast (też nazwa cisat z masą kajmakową);
[ros. < tur. kaymak ‘śmietana’],
kalka szkicowa, kalka kreślarska,
przezroczysty, uszlachetniony papier pergaminowy o gramaturze 40–100 g/m2 przeznaczony do wykonywania na nim ołówkiem lub tuszem rysunków techn.;
kalorymetr
przyrząd do pomiaru ilości ciepła wydzielonego lub pochłoniętego przez układ podczas przemiany fiz. lub chem. (kalorymetria);
[łac.-gr.],