korzenny

Encyklopedia PWN

goździkowiec, eugenia, Eugenia (Syzygium częściowo),
rodzaj z rodziny mirtowatych (Myrtaceae);
bot. przyprawa korzenna o silnym zapachu i smaku, otrzymywana z wysuszonego (niekiedy sproszkowanego) kłącza imbiru lekarskiego;
wysuszone, drobne (2–3 mm), czerwonobrunatne nasiona kardamonu malabarskiego, zawierające 3–7% olejku kardamonowego, stosowane jako przyprawa, głównie do wódek i likierów, wyrobów cukierniczych i mieszanek przyprawowych (np. curry);
w. w woj. małopol. (pow. nowosądecki, gmina Korzenna), w Beskidzie Niskim;
Moluki, Kepulauan Maluku, Wyspy Korzenne,
grupa wysp w Indonezji, we wschodniej części Archipelagu Malajskiego;
Przeglądaj encyklopedię
Przeglądaj tabele i zestawienia
Przeglądaj ilustracje i multimedia