korzenny
Encyklopedia PWN
niem. ród bankierski i największy dom bankiersko-handl. w Europie w końcu XV w. i 1. poł. XVI w. z gł. siedzibą w Augsburgu;
likier korzenno-ziołowy (35–40% alkoholu), o dominującym smaku anyżkowym, z dodatkiem pasków lub płatków bardzo cienkiej złotej folii.
Goldwasser
likier korzenno-ziołowy, → gdańska wódka.
[niem.],
częściowo rozwinięte, wysuszone (do zawartości 12–16% wody) pączki kwiatowe goździkowca korzennego (goździkowiec), używane jako aromatyczna przyprawa do kompotów, konfitur, wyrobów cukierniczych, marynat, wódek oraz niektórych potraw mięsnych;
Halmahera, Jilolo, Jailolo, Gilolo,
wyspa w Indonezji, największa w Molukach, w prow. Moluki Pn.;
olejek eteryczny otrzymywany przez destylację z parą wodną liści drzewa lub krzewu Melaleuca alternifolia;
Tabele, zestawienia
Słownik języka polskiego
Znaleziono w książkach Grupy PWN
Trwa wyszukiwanie...