jadalny

Encyklopedia PWN

jeden z najlepszych olejów jadalnych, wartościowe źródło niezbędnych nienasyconych kwasów tłuszczowych (NNKT), otrzymywany przez ekstrakcję śrutowanych, suszonych i rozdrobnionych nasion soi, o zawartości 15–20% oleju;
szczypiorek, właśc. czosnek szczypiorek, Allium schoenoprasum,
gatunek warzywnej byliny cebulowej z rodzaju czosnek, pochodzącej z górzystych rejonów Europy i Azji, uprawianej jako warzywo wieloletnie;
użytki leśne, płody leśne,
dobra materialne pozyskiwane z lasu i wykorzystywane do zaspokojenia potrzeb człowieka;
ziemniak, kartofel, Solanum tuberosum,
gatunek byliny z rodziny psiankowatych, pochodzącej z 2 ośrodków: ze środkowego Chile i z wyspy Chiloe oraz z pogranicza Boliwii i Peru, powszechnie uprawianej w krajach klimatu umiarkowanego — pod względem wielkości zbiorów zajmuje 4. miejsce po pszenicy, ryżu i kukurydzy;
produkcja artykułów spoż. i napojów, w szerszym znaczeniu działalność związana z uzyskiwaniem roln. produktów roślinnych (płody rolne) i zwierzęcych (mięso, tłuszcze), produktów z runa leśnego (jadalne owoce leśne, grzyby), pozyskiwaniem ryb i in. produktów morza, oraz przetwarzanie tych produktów na artykuły żywnościowe do szybkiego spożycia lub nadające się do przechowywania;
aktinidia, Actinidia (Trochostigma),
rodzaj roślin okrytozalążkowych z rodziny aktinidiowatych (Actinidiaceae) obejmujący 35–40 gat. pnączy, rzadziej krzewów, występujących w żyznych i wilgotnych lasach liściastych we wschodniej Azji; najbogatsze w gat. są południowo-zachodnie Chiny;
Przeglądaj encyklopedię
Przeglądaj tabele i zestawienia
Przeglądaj ilustracje i multimedia