sojowy olej
 
Encyklopedia PWN
sojowy olej,
jeden z najlepszych olejów jadalnych, wartościowe źródło niezbędnych nienasyconych kwasów tłuszczowych (NNKT), otrzymywany przez ekstrakcję śrutowanych, suszonych i rozdrobnionych nasion soi, o zawartości 15–20% oleju;
skład i właściwości oleju sojowego różnią się w zależności od odmiany nasion i rejonu uprawy; w skład oleju sojowego wchodzą kwasy tłuszczowe: linolowy 50–60%, oleinowy 22–30%, palmitynowy 7–10%, linolenowy 5–9%, stearynowy 2–5%, inne 1–3%; ceniony jako olej jadalny, ze względu na dużą zawartość kwasów tłuszczowych nienasyconych, używany do bezpośredniego spożycia, do wyrobu margaryny i in. tłuszczów spoż.; stosowany do produkcji lakierniczych żywic alkidowych.
zgłoś uwagę
Przeglądaj encyklopedię
Przeglądaj tabele i zestawienia
Przeglądaj ilustracje i multimedia