jadalny

Encyklopedia PWN

brukiew, właśc. karpiel, Brassica napus subsp. napobrassica,
podgatunek rzepaku, dwuletnia roślina korzeniowa z rodziny kapustowatych (krzyżowych), pochodząca z północnych obszarów Eurazji;
cibora, Cyperus,
rodzaj z rodziny ciborowatych;
fistaszki
[ros. < pers.],
potoczna nazwa orzeszków (orzechów) ziemnych (arachidów), będących podziemnymi owocami orzecha ziemnego, którego nasiona, zw. również f., nadają się do konsumpcji, zwłaszcza po upaleniu; użytkowane w cukiernictwie oraz do wytłaczania jadalnego oleju (arachidowego);
gołąbek, surojadka, Russula,
rodzaj grzybów z klasy podstawczaków, z rzędu gołąbkowców;
kalatea, ostrzeszyn, Calathea,
rodzaj z rodziny marantowatych (Maranthaceae)
kasztan, maron,
bot. owoc, typu orzecha, u kasztana (jadalnego) osadzony (po 3, jeżeli wszystkie się rozwijają) w kupuli pękającej 4 klapami, pokrytej kolcami;
Przeglądaj encyklopedię
Przeglądaj tabele i zestawienia
Przeglądaj ilustracje i multimedia