kasztan
 
Encyklopedia PWN
12 gat. drzew i krzewów występujących na półkuli północnej w Azji, Ameryce Północnej i Europie; dorasta do 40 m wys.; korona rozłożysta; liście wydłużone, dł. do 20 cm; kwiaty rozdzielnopłciowe, męskie, zebrane w kłosokształtne kwiatostany, u których podstawy są osadzone po 2–3 kwiaty żeńskie; owoce — orzechy (zw. kasztanami lub maronami) do 3 cm średnicy, po 2–3 w kulistej miseczce pokrytej kolcami, jadalne; majważniejszy kasztan jadalny, C. sativa, pochodzący prawdopodobnie z Azji Mniejszej, w Polsce czasem sadzony w parkach jako drzewo ozdobne, a w krajach o cieplejszym klimacie — jako owocowe; orzechy (tzw. marony), bogate w skrobię, cukry i wit. z grupy B i K, są ważnym produktem spoż. w obszarze śródziemnomor., spożywane jako pieczone, gotowane lub mielone na mąkę służącą do wypieku chleba; drewno kasztana jadalnego zawiera duże ilości garbników i ma zastosowanie w przemyśle skórzanym.
Przeglądaj encyklopedię
Przeglądaj tabele i zestawienia
Przeglądaj ilustracje i multimedia