ciborowate
 
Encyklopedia PWN
ciborowate, turzycowate, Cyperaceae,
rodzina z klasy jednoliściennych, licząca 125 rodzajów i 5300 gat. roślin zielnych występujących na lądach całej kuli ziemskiej, zwłaszcza w rejonach zimnych i umiarkowanych;
w Polsce podrodzina ciborowych (Scirpoideae) ma przedstawicieli w licznych rodzajach, np.: cibora, wełnianka, sitowie, przygiełka (Rhynchospora) z 2 gat., z których na torfowiskach wysokich rośnie przygiełka biała (Rhynchospora alba), ponikło, kłoć wiechowata (Cladium mariscus) o rozgałęzionym kwiatostanie, spotykana na brzegach wód i torfowisk na północy Polski, oczeret, rzadkie: elina (Elyna), marzyca (Schoenus), sitniczka (Isolepis), hołoszeń (Holoschoenus), ostrzew (Blysmus); podrodzina turzycowych (Caricoideae) liczy kilka rodzajów (w Polsce 2), najliczniejsza w gat. turzyca i kobrezja turzycowata (Kobresia caricina).
Przeglądaj encyklopedię
Przeglądaj tabele i zestawienia
Przeglądaj ilustracje i multimedia