jadalnej
Encyklopedia PWN
smardz, zmarszcz, Morchella, Mitrophora,
rodzaj grzybów z klasy workowców, z rodziny smardzowatych;
jeden z najlepszych olejów jadalnych, wartościowe źródło niezbędnych nienasyconych kwasów tłuszczowych (NNKT), otrzymywany przez ekstrakcję śrutowanych, suszonych i rozdrobnionych nasion soi, o zawartości 15–20% oleju;
szczypiorek, właśc. czosnek szczypiorek, Allium schoenoprasum,
gatunek warzywnej byliny cebulowej z rodzaju czosnek, pochodzącej z górzystych rejonów Europy i Azji, uprawianej jako warzywo wieloletnie;
turnips, właśc. rzepa podługowata, var. oblonga,
roln. odmiana rzepy (jadalnej), bardzo plennej, o wydłużonym korzeniu.
użytki leśne, płody leśne,
dobra materialne pozyskiwane z lasu i wykorzystywane do zaspokojenia potrzeb człowieka;