ekstraktu

Encyklopedia PWN

kalafonia
[gr.],
stały składnik żywicy drzew iglastych, zwłaszcza różnych gatunków sosny;
konkret
[łac. concretus ‘zgęstniały’],
chem. oleista pozostałość po oddestylowaniu lotnego rozpuszczalnika z ekstraktu świeżego materiału roślinnego;
liofilizacja
[gr. lýō ‘rozpuszczam’, philéō ‘lubię’],
suszenie sublimacyjne,
w przemyśle spoż. suszenie produktów żywnościowych o konsystencji stałej (owoce, warzywa, grzyby, mięso, ryby), półpłynnej (przeciery owocowe i warzywne) i płynnej (soki, ekstrakty kawy, herbaty) w stanie zamrożonym, pod znacznie obniżonym ciśnieniem;
marmolada
[fr. marmelade < portug. marmelada ‘konfitury pigwowe’],
produkt otrzymywany z przecierów owocowych, zagęszczonych przez gotowanie z cukrem do konsystencji smarownej;
mazagran
[fr.],
alkoholowy napój chłodzący z niewielkim dodatkiem alkoholu, sporządzany z naparu kawy lub ekstraktu kawowego.
perfumy
[łac. per fumum ‘poprzez dym’],
chem. skoncentrowane roztwory kompozycji zapachowych w alkoholu etylowym, rzadziej w innych bezwonnych rozpuszczalnikach org. lub utwardzanych żelach (sztyfty).
Przeglądaj encyklopedię
Przeglądaj tabele i zestawienia
Przeglądaj ilustracje i multimedia