ekstraktu

Encyklopedia PWN

cykoria palona, cykoria prażona,
namiastka kawy, susz z korzeni cykorii podróżnik (siewnej), który poddaje się kolejnemu suszeniu i prażeniu w piecach obrotowych (w temp. 165–200°C), następnie mielony i prasowany;
alicante
[alikạnte],
grupa hiszpańskich win czerwonych o intensywnej barwie i dużej zawartości ekstraktu, produkowanych w rejonie miasta Alicante w południowo-wschodniej Hiszpanii.
skoncentrowane produkty uzyskane w wyniku przem. hydrolizy surowców białkowych aż do aminokwasów, używane do wzbogacania wartości smakowej i odżywczej potraw;
glühwein
[glụ̈:wain; niem.],
grzane wino, zwykle czerwone, z dodatkiem cukru, skórek cytrynowych, cynamonu i goździków, niekiedy również rumu, araku albo ekstraktu aromatyzującego (produkowanego w Niemczech specjalnie do tego celu).
chem. związek zapachowy wyodrębniony (izolowany) z olejku eterycznego, balsamu, żywicy lub konkretu (ekstraktu);
jarzębiak, ang. rowan vodka,
wytrawna wódka owocowa, o mocy 40%, zawartości ekstraktu ok. 20 g/l, barwie jasnobrązowej, o jarzębinowym zapachu i cierpkim smaku;
Przeglądaj encyklopedię
Przeglądaj tabele i zestawienia
Przeglądaj ilustracje i multimedia