ekstraktu

Encyklopedia PWN

dodatki aromatyczne, zwykle pochodzenia roślinnego (przyprawowe rośliny), polepszające smak i zapach produktów spoż.;
quebracho
[kebrạczio; hiszp.],
garbnik roślinny, ekstrakt z niektórych gat. drzew rodzaju kebraczo;
repelenty, środki odstraszające,
czynniki mech. (dźwięk, światło, barwa) lub chem. stosowane do odstraszania szkodników;
ziarno zboża, gł. jęczmienia, poddane kiełkowaniu w celu wytworzenia w nim enzymów, zwłaszcza amylolitycznych (także proteolitycznych i cytolitycznych), które mają zdolność rozkładania skrobi zawartej w ziarnach na cukry proste stanowiące substrat dla drożdży (piwowarskie, gorzelnicze) w procesie fermentacji alkoholowej;
lek o właściwościach immunorekonstrukcyjnych
leki wspomagające dokrewną aktywność grasicy, wyrażoną wytwarzaniem przez komórki nabłonkowe tego narządu grasiczych hormonów (tymozyny), oraz podtrzymujące grasiczozależne procesy dojrzewania i różnicowania limfocytów T, co warunkuje możliwość uzupełnienia repertuaru tych komórek i utrzymania sprawności immunoregulacyjnej układu odpornościowego
Przeglądaj encyklopedię
Przeglądaj tabele i zestawienia
Przeglądaj ilustracje i multimedia