ekstraktu

Encyklopedia PWN

słynne jasne piwo produkowane w Pilznie (Czechy);
napój niskoalkoholowy (zwykle 4–6% alkoholu) otrzymywany z rozcieńczonego wyciągu słodowego, z dodatkiem wyciągu chmielowego, czyli brzeczki piwnej, fermentowany przy użyciu drożdży;
aromaty, substancje aromatyczne,
związki chemiczne lub ich mieszaniny wykazujące właściwości aromatyzowania, nie przeznaczone do konsumpcji same w sobie (wg International Organization Flavour Industry);
bulion
[fr. bouillon],
wywar z mięsa i włoszczyzny, mocny rosół, także koncentrat żywnościowy — ekstrakt mięsny.
chromatografia
[gr. chrṓma ‘barwa’, gráphō ‘piszę’],
metoda rozdzielania jednorodnych mieszanin na składniki, w której wykorzystuje się różnicę sił oddziaływania tych składników z fazą ruchomą i nieruchomą (stacjonarną).
cybet, cywet,
wydzielina z gruczołów przyodbytowych ssaków drapieżnych z rodziny łaszowatych Viverridae;
Przeglądaj encyklopedię
Przeglądaj tabele i zestawienia
Przeglądaj ilustracje i multimedia