ekstraktu
Encyklopedia PWN
pilzneńskie piwo, pilzner,
słynne jasne piwo produkowane w Pilznie (Czechy);
napój niskoalkoholowy (zwykle 4–6% alkoholu) otrzymywany z rozcieńczonego wyciągu słodowego, z dodatkiem wyciągu chmielowego, czyli brzeczki piwnej, fermentowany przy użyciu drożdży;
aromaty, substancje aromatyczne,
związki chemiczne lub ich mieszaniny wykazujące właściwości aromatyzowania, nie przeznaczone do konsumpcji same w sobie (wg International Organization Flavour Industry);
bulion
wywar z mięsa i włoszczyzny, mocny rosół, także koncentrat żywnościowy — ekstrakt mięsny.
[fr. bouillon],
chromatografia
metoda rozdzielania jednorodnych mieszanin na składniki, w której wykorzystuje się różnicę sił oddziaływania tych składników z fazą ruchomą i nieruchomą (stacjonarną).
[gr. chrṓma ‘barwa’, gráphō ‘piszę’],
cybet, cywet,
wydzielina z gruczołów przyodbytowych ssaków drapieżnych z rodziny łaszowatych Viverridae;