aromaty
 
Encyklopedia PWN
aromaty, substancje aromatyczne,
związki chemiczne lub ich mieszaniny wykazujące właściwości aromatyzowania, nie przeznaczone do konsumpcji same w sobie (wg International Organization Flavour Industry);
stosowane w formie ciekłej lub stałej (granulki, proszki) do aromatyzowania produktów spoż.; aromatami spożywczymi są: naturalne mieszaniny aromatyzujące, np. olejki eteryczne (gł. cytrusowe), ekstrakty pieprzu, czosnku; naturalne związki aromatyzujące, np. aldehyd benzoesowy, wanilina; kompozycje syntet. związków zapachowych, identycznych ze składnikami naturalnymi aromatów, oraz tzw. sztuczne aromaty lub esencje zapachowe. W szerszym znaczeniu termin aromaty obejmuje również przyprawy ziołowe stosowane w stanie świeżym lub przetworzonym metodami fiz. (majeranek, pieprz, goździki, cynamon, gałka muszkatołowa, papryka).
zgłoś uwagę
Przeglądaj encyklopedię
Przeglądaj tabele i zestawienia
Przeglądaj ilustracje i multimedia