ekstraktu
Encyklopedia PWN
katechu, catechu,
ekstrakt otrzymywany przez ługowanie drewna i kory niektórych drzew (np. Acacia catechu, Acacia suma);
kawa rozpuszczalna (kawa preparowana),
ekstrakt otrzymywany przez odparowanie wody z naparu kawy naturalnej, np. przez liofilizację;
kosmetyki
środki do oczyszczania, pielęgnowania i upiększania skóry, włosów, paznokci i oczu, także do maskowania defektów urody.
[gr.],
Lipmann
biochemik amer., pochodzenia niemieckiego;
[lı̣pmən]
Fritz Albert , ur. 12 VI 1899, Królewiec (ob. Rosja), zm. 24 VII 1986, Poughkeepsie (stan Nowy Jork),
szwajcarski koncern przemysłu spożywczego z kapitałem międzynarodowym, największy na świecie w tej branży;
m. powiatowe w województwie pomor., na styku Żuław Wiślanych i Pojezierza Kaszubskiego, nad Radunią, graniczy od północy z Gdańskiem.