przyprawy
 
Encyklopedia PWN
przyprawy,
dodatki aromatyczne, zwykle pochodzenia roślinnego (przyprawowe rośliny), polepszające smak i zapach produktów spoż.;
jako przyprawy służą różne części roślin, gł. przyprawowych, w stanie naturalnym, po wysuszeniu lub przetworzeniu (esencje, olejki smakowe i zapachowe, ekstrakty); ważniejsze rośliny przyprawowe: badian, cebula, chrzan, czosnek, cynamonowiec, bylica estragon, muszkatołowiec, goździkowiec, imbir, kapar ciernisty, kardamon, kminek zwyczajny, koper, wawrzyn, tymianek pospolity, majeranek ogrodowy, papryka roczna, pieprz, pietruszka, wanilia; rozróżnia się przyprawy korzenne, przyprawy ziołowe, koncentraty bulionowe i substancje potęgujące aromat, np. glutaminian sodu, oraz mieszanki, np. curry.
zgłoś uwagę

Znaleziono w książkach Grupy PWN

Trwa wyszukiwanie...  
Przeglądaj encyklopedię
Przeglądaj tabele i zestawienia
Przeglądaj ilustracje i multimedia