destylacja

Encyklopedia PWN

zakład przemysłu tłuszczowego (olejarstwo), oddzielny lub połączony z olejarnią (niekiedy także z działami dalszej przeróbki olejów), przeznaczony do oczyszczania (rafinacji) olejów surowych ze śluzów, wosków, barwników, fosfatydów, żywic, białek, sacharydów, wolnych kwasów tłuszczowych oraz produktów ich rozpadu;
oczyszczanie spirytusu surowego z ubocznych produktów fermentacji (przedgon i fuzle) oraz zmniejszanie w nim zawartości wody przez destylację w kolumnach rektyfikacyjnych;
retorta
[łac.],
naczynie szklane, o długiej zakrzywionej szyjce, dawniej używane w laboratoriach do destylacji.
olejek eteryczny otrzymywany przez destylację z parą wodną kwitnących części rozmarynu lekarskiego;
olejek eteryczny otrzymywany przez destylację z parą wodną kwiatów róży damasceńskiej (Rosa damascena);
rtęć, Hg, hydrargyrum,
pierwiastek chemiczny o liczbie atomowej 80;
Przeglądaj encyklopedię
Przeglądaj tabele i zestawienia
Przeglądaj ilustracje i multimedia