destylacja

Encyklopedia PWN

rum
[ang.],
napój alkoholowy o zawartości 40–75% alkoholu, o specyficznym zapachu, otrzymywany przez destylację przefermentowanego soku, syropu lub melasy z trzciny cukrowej oraz częściową rektyfikację;
olejek eteryczny otrzymywany przez destylację z parą wodną koszyczków kwiatowych rumianku pospolitego;
olejek eteryczny otrzymywany (z wydajnością 4–6%) przez destylację z parą wodną rozdrobnionego drewna i korzeni sandałowca (białego);
dawna dziedzina gospodarki leśnej dostarczająca gł. smoły i dziegciu w wyniku destylacji rozkładowej drewna;
oleista, brunatna ciecz, produkt ogrzewania drewna bez dostępu powietrza (tzw. destylacja drewna);
produkty ciekłe, półciekłe lub stałe, charakteryzujące się określonymi właściwościami fizykochemicznymi, otrzymywane przez wymieszanie pozostałości po destylacji smoły koksowniczej (paku), ropy naftowej (gudronu) oraz asfaltów naturalnych z olejami smołowymi, solwentnaftą lub olejami z przeróbki ropy naftowej;
Przeglądaj encyklopedię
Przeglądaj tabele i zestawienia
Przeglądaj ilustracje i multimedia