różany olejek
 
Encyklopedia PWN
różany olejek,
olejek eteryczny otrzymywany przez destylację z parą wodną kwiatów róży damasceńskiej (Rosa damascena);
ciecz o charakterystycznym, różanym i nieco miodowym zapachu; na wyprodukowanie 1 kg olejku potrzeba 2,5–5 ton świeżych kwiatów — najdroższy z olejków eterycznych; gł. składniki: cytronelol, geraniol, nerol, parafiny i 2-fenyloetanol; na charakterystyczny zapach o.r. istotny wpływ mają jednak mikroskładniki (kilkaset); produktem ubocznym przy otrzymywaniu o.r. jest tzw. woda różana; gł. składnikiem części org. wody różanej jest dość dobrze rozpuszczalny w wodzie 2-fenyloetanol; o.r. jest chętnie stosowany w kompozycjach zapachowych w celu wyeksponowania górnej, kwiatowej nuty i nadania jej głębi i naturalności; wykorzystywany również w aromaterapii oraz do aromatyzowania produktów spożywczych.
zgłoś uwagę
Przeglądaj encyklopedię
Przeglądaj tabele i zestawienia
Przeglądaj ilustracje i multimedia