białka

Encyklopedia PWN

tofu, dofu, doufu,
tradycyjny preparat białka sojowego, rodzaj sprasowanego twarogu, otrzymywany z mleka sojowego, powszechnie używany w kuchni japońskiej i chiń., także w innych krajach Dalekiego Wschodu, jako składnik wielu potraw, m.in. z warzyw, grzybów, krabów, jajek;
trijodotyronina
[gr.],
3,5,3’-trijodo-L-tyronina,
biochem. hormon wytwarzany w tarczycy razem z tyroksyną, od której ma o jeden atom jodu w cząsteczce mniej;
tRNA, transportujący RNA, przenoszący (kwas nukleinowy) RNA,
genet. jeden z rodzajów kwasu rybonukleinowego, pośredniczący w przyłączaniu kolejnych aminokwasów w procesie biosyntezy białka;
biochem. drobnocząsteczkowe białko występujące w komórkach eukariotycznych i niektórych wirusach;
walina
[ang.],
Val, V,
aminokwas egzogenny (egzogenne aminokwasy);
rodzaj oddziaływania międzycząsteczkowego lub wewnątrzcząsteczkowego za pośrednictwem atomu wodoru;
Przeglądaj encyklopedię
Przeglądaj tabele i zestawienia
Przeglądaj ilustracje i multimedia