azot
Encyklopedia PWN
stale o szczególnej odporności na korozję uzyskanej przez wprowadzenie składników stopowych (głównie chromu) zwiększających zdolność stali do pasywacji;
grupa roślin pastewnych; do r.s. zalicza się zwyczajowo jednoroczne rośliny motylkowe, z rodziny bobowatych (motylkowatych), uprawiane gł. ze względu na nasiona (zawierające 20–50% białka i do 22% tłuszczu) pastewne, też konsumpcyjne;
roln. rośliny korzystnie oddziałujące na strukturę gleby oraz na jej biol., fiz. i chem. właściwości (żyzność gleby);
chemik organik;
sposób zaprawiania nasion roślin z rodziny motylkowatych preparatami (szczepionki nawozowe) zawierającymi bakterie brodawkowe;
wody odpadowe, zawierające zanieczyszczenia wprowadzone w wyniku działalności życiowej i produkcyjnej człowieka, oraz wody opadowe (deszczowe, z topniejącego śniegu) i in. spływy do kanalizacji z terenów zagospodarowanych.