Miazgą

Encyklopedia PWN

auksyny
[gr. auxánō ‘powoduję wzrost’],
hormony roślinne (fitohormony) uczestniczące w regulacji wzrostu wydłużeniowego komórek i w ich różnicowaniu;
związek steroidowy, jeden z głównych kwasów żółciowych;
czekolada
[azteckie xococ ‘kwaśny’, ‘gorzki’, ‘korzenny’, atl ‘woda’],
wyrób cukierniczy trwały, wytwarzany z miazgi kakaowej, tłuszczu kakaowego i cukru pudru oraz — w zależności od rodzaju czekolady — dodatków: mleka w proszku, orzechów, waniliny, cynamonu, kawy i in.
drewno, ksylem,
bot. niejednorodna tkanka przewodząca występująca wewnątrz organów roślinnych (nie dochodząca do ich naturalnej powierzchni) u roślin naczyniowych, charakteryzująca się obecnością elementów trachearnych, rozprowadzająca wodę i sole mineralne;
endodoncja
[gr. éndon ‘wewnątrz’, odoús, odóntos ‘ząb’],
leczenie kanałowe,
dział stomatologii zachowawczej zajmujący się diagnostyką i leczeniem miazgi zęba i tkanek okołowierzchołkowych.
fellogen
[gr.],
bot. twórcza tkanka roślinna, → miazga korkotwórcza.
Przeglądaj encyklopedię
Przeglądaj tabele i zestawienia
Przeglądaj ilustracje i multimedia