czekolada
 
Encyklopedia PWN
czekolada
[azteckie xococ ‘kwaśny’, ‘gorzki’, ‘korzenny’, atl ‘woda’],
wyrób cukierniczy trwały, wytwarzany z miazgi kakaowej, tłuszczu kakaowego i cukru pudru oraz — w zależności od rodzaju czekolady — dodatków: mleka w proszku, orzechów, waniliny, cynamonu, kawy i in.
oprócz czekolady pełnej, produkuje się czekoladę nadziewaną naturalną i mleczną, a także czekoladę do picia — w postaci sypkiej lub sprasowanej, z czekolady naturalnej lub mlecznej, niekiedy z dodatkiem żółtka jaj w proszku; w związku z wysoką zawartością tłuszczów (zwykle powyżej 30%) i cukru (30–50%), czekolada ma dużą wartość energ. — 2220–2520 kJ na 100 g (525–600 kcal), i jest zalecana w warunkach wymagających znacznego wysiłku, np. sportowcom; produkuje się także czekoladę o zmniejszonej wartości energ., w której zamiast cukru dodaje się syntetyczne środki silnie słodzące, np. aspartam; w tzw. wyrobach czekoladopodobnych tłuszcz kakaowy jest zastąpiony całkowicie lub częściowo innym tłuszczem roślinnym, odpowiednio zmodyfikowanym.
zgłoś uwagę
Ilustracje
Kakaowiec, owocefot. A. Sierpińska/Archiwum Ilustracji WN PWN SA © Wydawnictwo Naukowe PWN
Przeglądaj encyklopedię
Przeglądaj tabele i zestawienia
Przeglądaj ilustracje i multimedia