Miazgą

Encyklopedia PWN

sulfitacja
[łac.],
siarkowanie,
jeden ze sposobów utrwalania pulp, miazg, przecierów owocowych, przez działanie gazowym dwutlenkiem siarki lub roztworem kwasu siarkawego lub jego soli w dawce do 0,125%;
napój alkoholowy otrzymywany w wyniku fermentacji alkoholowej soku lub miazgi z winogron (w. gronowe), a także innych owoców (z dodatkiem cukru, w celu uzyskania odpowiedniej zawartości alkoholu — w. owocowe);
biol. powiększanie się wymiarów i masy ciała osobników w ciągu ich życia (ontogeneza).
anat. zwykle drobne, twarde twory osadzone (z reguły) w jamie gębowej większości kręgowców (u człowieka jamie ustnej), głównie na szczękach tego pierwszego odcinka układu pokarmowego, służące do przytrzymywania, odcinania i rozdrabniania pokarmu;
Andrzejewski Jerzy, ur. 19 VIII 1909, Warszawa, zm. 19 IV 1983, tamże,
pisarz.
aneurofitonowe, Aneurophytophyta,
gromada wymarłych roślin paleozoicznych, łącząca w sobie cechy nagozalążkowych i paproci;
Przeglądaj encyklopedię
Przeglądaj tabele i zestawienia
Przeglądaj ilustracje i multimedia