Chleb

Encyklopedia PWN

produkt spoż. (pieczywo) otrzymywany w wyniku wypieku ciasta, stanowiącego jednorodną, plast. masę powstającą przez połączenie mąki z wodą, ręcznie lub mechanicznie wymieszanych, poddanego procesowi fermentacji alkoholowej (drożdżowej) lub mlekowej (bakteryjnej).
bot. roślina drzewiasta, → szarańczyn.
religiozn. inne określenie liturgii eucharystycznej, nawiązujące do opisanej w Ewangeliach sceny z Ostatniej Wieczerzy, w której Jezus łamał i rozdawał uczniom chleb jako swoje ciało, → Eucharystia.
rodzaj kasy samozapomogowej wśród emigrantów pol. we Francji, zał. 2 III 1862 w Paryżu (do XI1864 pod nazwą Stow. Podatkowe) w celu zbierania podatków od emigrantów (także wśród Polaków mieszkających pod zaborami) na cele samopomocy wzajemnej;
alternacja
[łac. alternatio ‘wymiana’],
językozn. pojęcie z zakresu morfonologii; wymiana fonemów w obrębie morfemu uzależniona bądź morfologicznie, bądź fonematycznie, tj. spowodowana regularnościami fonotaktycznymi;
opłatek
[łac. oblatum ‘dar ofiarny’],
rodzaj przaśnego chleba wypiekanego w formie bardzo cienkich, białych płatków, używanych w katolickiej mszy, a w polskiej tradycji także podczas wieczerzy wigilijnej.
Przeglądaj encyklopedię
Przeglądaj tabele i zestawienia
Przeglądaj ilustracje i multimedia