szarańczyn
 
Encyklopedia PWN
szarańczyn, chleb świętojański, Ceratonia,
rodzaj roślin okrytozalążkowych drzewiastych, z rodziny bobowatych (motylkowatych), z podrodziny brezylkowatych, obejmujący 2 gatunki;
szarańczyn strąkowy, C. siliqua, występuje we wschodniej części obszaru śródziemnomorskiego, w wielu krajach uprawiany lub zdziczały; do 15 m wysokości; liście podwójnie pierzaste, skórzaste, zimotrwałe; kwiaty rozdzielnopłciowe, czerwone, zebrane w grona; strąki brązowe (długość do 20 cm), mięsiste, o smaku miodu; w rejonach uprawy strąki szarańczyna są pożywieniem ludzi oraz paszą dla koni i bydła; nasiona twarde, brunatne, stanowiły jednostkę wagi (karat); drugi gatunek występuje endemicznie na terenie Jemenu.
zgłoś uwagę
Przeglądaj encyklopedię
Przeglądaj tabele i zestawienia
Przeglądaj ilustracje i multimedia