Grosz funkcjonował w nowożytnych systemach monetarnych jako moneta o wartości 3 krajcarów (
Groschen, Austria), 4 pensów (
groat, Wielka Brytania), 2 kopiejek (Rosja XVII–XVIII w.) i w bardzo licznych odmianach lokalnych, zwłaszcza w Niemczech. Na Bliskim Wschodzie groszem określano pieniądz europejski, głównie
talary. W Polsce pierwsze grosze wybito w końcu XIII w. na Dolnym Śląsku (kwartnik), od początku XIV w. były w obiegu grosze praskie, których kurs wzrósł z 12 do 18 denarów krakowskich. Krajowe grosze
krakowskie, równe czeskim, wybił ok. 1368 Kazimierz III Wielki, następni władcy bili jedynie półgrosze (na Rusi Czerwonej XIV–XV w. bito pod stemplem królów polskich małe grosze o wartości polskich półgroszy). Emisję groszy
polskich wznowił 1526 Zygmunt I Stary — grosz ważący 2 g, równy 18 denarom, 6 kwartnikom, 3 szelągom lub 1/30
złotego, był wspólną walutą Korony i obu części Prus; odrębny grosz
litewski, bity 1534–80, ważył 2,5 g, równy 10 pieniądzom, 1/60 kopy lub 1/24 złotego polskiego, od 1580 równy groszowi polskiemu. Stopniowo dewaluowany grosz polski bito 1752–1849 w miedzi jako 1/30 złotego polskiego (1766–82, na wzór saski, wybijano również grosze srebrne, równe 1/4 złotego lub 1/32 talara). W zaborze austriackim grosz był zrównany z 1/2 krajcara, w rosyjskim — z 1/2 kopiejki, w pruskim — z 2 fenigami. Od 1924 grosz = 1/100 złotego. 1924–2001 również zdawkowa jednostka monetarna Austrii (
Groschen), Turcji (
kurus), Sudanu i Syrii (
piastr =
ghirsh = 1/100 funta) oraz Arabii Saudyjskiej (
kurush =
ghirsh = 1/100
riala).