Engla prawo
 
Encyklopedia PWN
Engla prawo,
sformułowane w 2. połowie XIX w. przez niemieckiego statystyka, E. Engla, na podstawie badań budżetów rodzinnych;
głosi, że udział wydatków na żywność w ogólnej kwocie wydatków jest odwrotnie proporcjonalny w stosunku do dochodów gospodarstw domowych, czyli że w miarę zwiększania się pieniężnych dochodów rodziny oraz ogólnej sumy wydatków, rosną też wydatki na żywność, ale stosunkowo wolniej, tak że ich udział w ogólnej sumie wydatków zmniejsza się; głosi, że w miarę zwiększania się pieniężnych dochodów rodziny oraz ogólnej sumy wydatków rosną też wydatki na żywność, ale stosunkowo wolniej, tak że ich udział w ogólnej sumie wydatków się zmniejsza.
zgłoś uwagę

Znaleziono w książkach Grupy PWN

Trwa wyszukiwanie...  
Przeglądaj encyklopedię
Przeglądaj tabele i zestawienia
Przeglądaj ilustracje i multimedia