zwyczajna

Encyklopedia PWN

hreczka
[ukr.],
roln. regionalna nazwa gat. z rodzaju → gryka (zwyczajna).
produkt mięsny, wyrób wędliniarski o charakterystycznym, wydłużonym kształcie, sporządzany z peklowanego i rozdrobnionego (krojonego lub mielonego) mięsa gł. wieprzowego, wołowego, cielęcego, oślego, drobiowego, zmieszanego z tłuszczem i przyprawionego w zależności od gatunku, m.in.: solą, cukrem, pieprzem, czosnkiem, cebulą, jałowcem, majerankiem, gorczycą, papryką;
komonica, Lotus,
rodzaj z rodziny bobowatych (motylkowatych);
ekol. gatunki zwierząt i roślin o bardzo rozległych zasięgach, rozprzestrzenione na wielu kontynentach, zdolne do bytowania i rozrodu w różnych środowiskach i strefach klimatycznych;
kruszownica, Umbilicaria,
rodzaj porostu;
kryształy, w których występuje podwójne załamanie światła (dwójłomność).
Przeglądaj encyklopedię
Przeglądaj tabele i zestawienia
Przeglądaj ilustracje i multimedia