ziemniaczany

Encyklopedia PWN

miasto w województwie wielkopolskim, w powiecie szamotulskim, na skraju Pojezierza Poznańskiego i Kotliny Gorzowskiej, nad Wartą, w sąsiedztwie Puszczy Noteckiej.
wrośliki, Peronosporales,
grzyby często pasożytnicze, z klasy glonowców, powodujące groźne choroby roślin uprawnych, np. zarazę ziemniaczaną;
ciekły produkt uboczny uzyskiwany przy produkcji spirytusu jako pozostałość zacieru po oddestylowaniu alkoholu;
ogólna nazwa płynnych i półpłynnych surowców skrobiowych, najczęściej ziemniaczanych i zbożowych, przygotowanych do fermentacji alkoholowej w gorzelni roln.;
zieleń paryska, zieleń szwajnfurcka,
sól podwójna, metaarsenian(III) octan miedzi(II) 3Cu(AsO2)2 · Cu(CH3COO)2, zielononiebieskie kryształy;
zielonki, pasze zielone,
zielone części roślin zebrane na wysokowartościową paszę;
Przeglądaj encyklopedię
Przeglądaj tabele i zestawienia
Przeglądaj ilustracje i multimedia