ziemniaczany

Encyklopedia PWN

sulfitacja
[łac.],
siarkowanie,
jeden ze sposobów utrwalania pulp, miazg, przecierów owocowych, przez działanie gazowym dwutlenkiem siarki lub roztworem kwasu siarkawego lub jego soli w dawce do 0,125%;
w produkcji żywności otrzymywanie trwałego produktu metodą suszenia, tj. obniżania zawartości wody w produkcie przez odparowanie do kilku bądź kilkunastu procent, w celu uniemożliwienia rozwoju drobnoustrojów oraz ograniczenia do minimum niekorzystnych reakcji nieenzymatycznych i enzymatycznych;
syrop
[łac.],
gęsta, lepka ciecz o dużej zawartości cukru, produkt lub półprodukt w przemyśle spoż.; też płynna postać leku do podawania doustnego;
węch, powonienie, zmysł chemiczny, zmysł powonienia,
zdolność wykrywania substancji zapachowych w powietrzu lub w wodzie, których źródło znajduje się w pewnym oddaleniu od organizmu.
produkt zwęglania odtłuszczonych kości zwierzęcych w temperaturze 400–700°C
wilec, ipomea, Ipomea,
rodzaj z rodziny powojowatych;
Przeglądaj encyklopedię
Przeglądaj tabele i zestawienia
Przeglądaj ilustracje i multimedia