sulfitacja
 
Encyklopedia PWN
sulfitacja
[łac.],
siarkowanie,
jeden ze sposobów utrwalania pulp, miazg, przecierów owocowych, przez działanie gazowym dwutlenkiem siarki lub roztworem kwasu siarkawego lub jego soli w dawce do 0,125%;
sulfitacja bywa stosowana podczas fermentacji alkoholowej uniemożliwiając rozwój niepożądanych drożdży (tzw. dzikich), co nie ma wpływu na przebieg właściwej fermentacji; sulfitacja zapobiega procesom utleniania i ciemnienia niektórych produktów, np. miazgi ziemniaczanej lub suszów jabłkowych, białego wina, ponadto jest też stosowana do zwalczania szkodników magazynowych (np. roztocze), odkażania zbiorników i pomieszczeń.
zgłoś uwagę

Znaleziono w książkach Grupy PWN

Trwa wyszukiwanie...  
Przeglądaj encyklopedię
Przeglądaj tabele i zestawienia
Przeglądaj ilustracje i multimedia