ziemniaczany
Encyklopedia PWN
rośliny uprawiane (występujące także w stanie dzikim) gł. w celu dostarczenia surowca (np. nasion, łodyg, liści, lateksu, korzeni, owoców) dla różnych gałęzi przemysłu;
wyodrębniane dawniej z przemysłu spoż. kierunki wytwórczości ściśle związane z gospodarstwem rolnym, gł. przez surowiec i lokalizację;
wyrób ciastkarski produkowany z ciasta piaskowo-biszkoptowego, przygotowanego z mąki pszennej, mąki ziemniaczanej, cukru, jaj i przypraw,
ziarno zboża, gł. jęczmienia, poddane kiełkowaniu w celu wytworzenia w nim enzymów, zwłaszcza amylolitycznych (także proteolitycznych i cytolitycznych), które mają zdolność rozkładania skrobi zawartej w ziarnach na cukry proste stanowiące substrat dla drożdży (piwowarskie, gorzelnicze) w procesie fermentacji alkoholowej;
stonkowate, Chrysomelidae,
rodzina chrząszczy związanych ze specyficznymi dla gat. i grup systematycznych roślinami żywicielskimi;