zapachowe

Encyklopedia PWN

muskon (C16H30O),
związek organiczny, keton cykliczny, gęsta ciecz o zapachu piżma;
ograniczanie ilości lub usuwanie substancji wprowadzanych do powietrza atmosferycznego (emisja zanieczyszczeń) przez zakłady produkcyjne i usługowe, pojazdy mechaniczne, hałdy, wysypiska i in. źródła zanieczyszczeń oraz zapobieganie przekraczaniu w powietrzu atmosferycznym dopuszczalnych stężeń substancji zanieczyszczających (imisja zanieczyszczeń).
lepkie, gęste ciecze lub półstałe produkty otrzymywane przez ekstrakcję (etanolem, toluenem, ciekłym ditlenkiem węgla) niektórych surowców roślinnych, gł. roślin przyprawowych (pieprz, wanilia, kardamon, kurkuma, papryka);
pentylowy alkohol, pentanol, dawniej alkohol amylowy,
związek organiczny, alkohol alifatyczny;
perfumy
[łac. per fumum ‘poprzez dym’],
chem. skoncentrowane roztwory kompozycji zapachowych w alkoholu etylowym, rzadziej w innych bezwonnych rozpuszczalnikach org. lub utwardzanych żelach (sztyfty).
produkt spoż. otrzymywany w wyniku wypieku ciasta spulchnionego przez fermentację (zakwas, drożdże), a niekiedy tylko mechanicznie lub przez dodatek środków chem. (pulchniki).
Przeglądaj encyklopedię
Przeglądaj tabele i zestawienia
Przeglądaj ilustracje i multimedia