zapachowe
Encyklopedia PWN
konkret
chem. oleista pozostałość po oddestylowaniu lotnego rozpuszczalnika z ekstraktu świeżego materiału roślinnego;
[łac. concretus ‘zgęstniały’],
produkty spoż. smakowo-zapachowe, otrzymywane z wysuszonych pączków kwiatowych, owoców, nasion, liści, kory itp., zawierających olejki eteryczne.
Kuhlmanna koncern
francuski koncern przemysłu chemicznego,
[k. külmana],
Compagnie Nationale des Matières Colorantes et Manufactures de Produits Chimiques du Nord Réunis Établissement Kuhlmann,
łasicowate, kunowate, Mustelidae,
rodzina ssaków drapieżnych; występują na wszystkich kontynentach z wyjątkiem Antarktydy, w stanie kopalnym znane od oligocenu.
łaszowate, wiwerowate, Viverridae,
rodzina ssaków drapieżnych;
produkty spożywcze utrwalane przez zamrożenie w temperaturze od –25 do –40°C przy zastosowaniu odpowiedniej metody (np. owiewowej lub kontaktowej) i przechowywane w temperaturze poniżej –18°C, w celu zachowania początkowej jakości surowca.