zapachowe

Encyklopedia PWN

konkret
[łac. concretus ‘zgęstniały’],
chem. oleista pozostałość po oddestylowaniu lotnego rozpuszczalnika z ekstraktu świeżego materiału roślinnego;
produkty spoż. smakowo-zapachowe, otrzymywane z wysuszonych pączków kwiatowych, owoców, nasion, liści, kory itp., zawierających olejki eteryczne.
Kuhlmanna koncern
[k. külmana],
Compagnie Nationale des Matières Colorantes et Manufactures de Produits Chimiques du Nord Réunis Établissement Kuhlmann,
francuski koncern przemysłu chemicznego,
łasicowate, kunowate, Mustelidae,
rodzina ssaków drapieżnych; występują na wszystkich kontynentach z wyjątkiem Antarktydy, w stanie kopalnym znane od oligocenu.
łaszowate, wiwerowate, Viverridae,
rodzina ssaków drapieżnych;
produkty spożywcze utrwalane przez zamrożenie w temperaturze od –25 do –40°C przy zastosowaniu odpowiedniej metody (np. owiewowej lub kontaktowej) i przechowywane w temperaturze poniżej –18°C, w celu zachowania początkowej jakości surowca.
Przeglądaj encyklopedię
Przeglądaj tabele i zestawienia
Przeglądaj ilustracje i multimedia