łaszowate
 
Encyklopedia PWN
33 gat., wielkości od 55 cm do 180 cm, ciało wydłużone, kończyny 5-palczaste; u większości dobrze rozwinięte zapachowe gruczoły krokowe (wydzielina — cybet); mają dobrze rozwinięty zmysł węchu i słuchu, wzrok słabszy; tryb życia nocny; mięsożerne (polujące), wszystkożerne lub gł. roślinożerne; południowo-zachodnia Europa, Afryka, Madagaskar i południowa Azja; do łaszowatych należą m.in. cywety, fossa, żeneta.
Przeglądaj encyklopedię
Przeglądaj tabele i zestawienia
Przeglądaj ilustracje i multimedia